Literatuur festival

Passa Porta Festival, het hoogtepunt voor alle literatuurliefhebbers. Elke twee jaar zakken zo'n honderdtal Belgische & internationale schrijvers, denkers en kunstenaars af naar Brussel om een ode te brengen aan de beste literatuur. Dit jaar, voor de eerste keer in acht edities, vond het festival online plaats.

Client

Passa Porta

Highlights
  • Internationaal hybride event
  • Meertalige sessies
  • Auteur centraal tijdens festival
  • Samenwerking met Bitstream

The author is present

Met deze woorden leidde Annelies Beck het festival in & was de toon meteen gezet. Passa Porta pakte uit met een uitgebreide agenda en heel wat verschillende sessies. Over een periode van 8 dagen werden ruim 40 activiteiten georganiseerd. Deze vonden onder andere plaats in Brusselse cultuurhuizen, maar ook op andere verrassende locaties! Dankzij het Streamic platform werden de deelnemers virtueel ondergedompeld in de wondere wereld van de literatuur., en dit allemaal vanuit hun eigen woonkamer.

"Even though there are lockdowns & restrictions: there is no limit to the presence of the author"

Een internationale achtdaagse in een digitaal formaat gieten, hoe gaat zoiets nu precies in zijn werk? Om alles vlot te laten verlopen, werd naast de live sessies een deel van het programma vooraf opgenomen. Hiervoor werkten we samen met Bitstream, een full-service audiovisueel productiehuis. Zij voorzagen het décor en dachten de volledige flow van het festival uit. Dat terwijl Streamic instond voor de ontwikkeling van het platform en de technische optimalisatie ervan.

In een jaar waarin de waarde van menselijke interactie en uitwisseling van gedachten ons meer dan ooit duidelijk werd, werd het literair festival niet op woorden alleen gebouwd. Ook interactie tijdens het event is essentieel om een vlot festival te garanderen. Via chatsessies en leesuitnodigingen kon men moeiteloos deelnemen aan de interviews, debatten en lezingen. Op die manier kon Passa Porta Festival voldoende gelegenheden aanbieden om de auteurs een platform te geven. Dit was dan ook de rode draad doorheen het festival: “The author is present”. De schrijver is, op welke manier dan ook, steeds aanwezig. 

Met gastsprekers uit alle hoeken van de wereld kan taal uiteraard een uitdaging vormen. En laat dat nu net een voordeel zijn van een hybride event! Een digitaal event laat ons toe om op vooraf bepaalde fragmenten op te nemen, die dan tijdens de sessie uitgezonden worden. Zo hanteer je een persoonlijke aanpak en verklein je als het ware de afstand met het publiek. Voor het Passa Porta Festival werden bijvoorbeeld sessies in het Nederlands, Frans, Engels en Duits voorzien. 

Een uitdaging was het zeker, maar that's how we like it! Met 48 livestreams, 250 uur aan beeldmateriaal en sprekers van overal ter wereld kunnen we stellen dat dit een geslaagde achtste editie van het literatuur festival was! 

Scroll Down